2011. február 8., kedd

Mi a 'manga'?

Mitől 'manga'?

Kezdjük egyből a legnehezebb résszel, és egyben szögezzünk is le néhány dolgot. Mitől lesz manga egy képregény? Japánban készül? Vannak olyan jellemzői ami más képregényeknek nincs? Nagyszem, kisszáj, fekete-fehérség? Sebességvonalak, aszimmetrikus panelek? Vagy elég az, ha japánok rajzolják, esetleg japán a kiadója? És ami még fontosabb: jó lesz-e attól egy képregény, hogy manga?

A válasz nagyon egyszerű, egyetlen dolgot kell tudni hozzá. Nincs olyan ismertetőjegye a mangáknak, ami egyértelműen elhatárolná a képregényektől. Igen, van néhány olyan jellegzetesség, ami a mangák többségében előfordul, de nincs olyan mindegyikre jellemző vonás, ami más képregényekben nem fordul elő. A manga = képregény (a szót is ebben az értelemben használják a japánok).

Ezért mi a mangát, mint kategóriát, a távol-keleti képregényekre használjuk. Egyszerűbben, a manga szó egy segédeszköz, rövidített változata a "távol-keleti képregény"nek. A manga nem egy stílust jelöl, mert ennek a stílusnak a jellemzői meghatározhatatlanok lennének. De nem ezektől függ, hogy mangáról beszélünk-e. A manga csak a származási helyre utal, semmi többre.

Ebből pedig még egy fontos dolog következik, és ide akarunk kilyukadni: butaság egy képregényről az alapján dönteni, hogy "mennyire manga", mert az annyi, mintha az alapján döntenénk, hogy mennyire ázsiai. Márpedig a származási helynek egy képregény esetében vajmi kevés köze van a minőséghez. Vannak jó és vannak rossz képregények: pusztán az, hogy egyikük ázsiai, még egyáltalán nem garantálja azt, hogy jó is (furcsa is lenne). Szeretjük a mangákat, de a kedvenc sorozataink nem azért kedvencek, mert Japánban rajzolták őket, hanem mert a történet és a képi világ együtt nyújtott nagy élményt. Ez pedig bármilyen másik képregény esetében megtörténhet, származási helytől függetlenül. És pontosan ezért értelmetlenek az álmanga, pótmanga, eredetimanga viták is. Az egyetlen dolog ami számít, hogy milyen élményt tud nyújtani egy képregény. Aki megragad a "csak100%eredeti" szemléletnél, rengeteg nagyszerű élményről mond le.
(Példa: Dragon Ball)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése